4. J V Foix

BIOGRAFIA

Josep Vicenç Foix i Mas, Va néixer el 28 de gener de 1893 a Sarrià, població que avui en dia és un barri de Barcelona. Va iniciar els estudis de dret a la Universitat de Barcelona, però els va abandonar al segon curs per continuar el negoci de la pastisseria familiar alhora que iniciava el seu interès per la lectura de clàssics.

L’any 1916 inicià la seves col·laboracions amb la publicació La revista, de la qual va ser redactor, i allà va publicar els primers poemes (1917). Va ser redactor de Quaderns de Poesia (1935-1936), on figuren els seus principals textos teòrics sobre l’avantguarda. Fou amic de Dalí Miró. En finalitzar la guerra civil espanyola va retornar al negoci familiar, deixant a un costat per un temps les seves inquietuds artístiques. També es va dedicar a recopilar la seva obra poètica i va continuar donant suport als joves artistes d’avantguarda, entre ells Joan Brossa que sempre agraí el seu mestratge tècnic per molt que denunciés el tarannà petulant i escassament compromès de Foix.

La seva obra va adquirir més popularitat arran de la musicalització del seu poema “És quan dormo que hi veig clar” per part del cantautor Joan Manuel Serrat.

Tant la seva poesia com la seva prosa són un reflex del paisatge i el caràcter català. A través de la identificació entre el significat, va aconseguir una poesia autèntica, no falsejada

La seva obra, allargada durant seixanta anys, és temàticament molt variada. Tot i així, allò central en literatura, allò que la construeix i la diferencia de la pastisseria: la forma, la paraula, es manté igual. El seu estil no varia. És un estil difícil de comprendre: el seu lèxic no és vast, però sí oblidat. Molts dels seus poemes reclamen la lectura simultània d’un diccionari

J.V. Foix és, per sobre de tot, un autor només preocupat per la qualitat del seu llenguatge i per les exigències del seu estil.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: